Utbegärt mail - Tom Britton - Re: Artikel, Iite bråttom

Från Coronadokumenten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
datum 2020/03/10
etiketter sverige, Tom Britton
url https://twitter.com/urgt15/status/1325788519776841728
bild EmYRXlBXcAI-1aR.png
youtubeid

"From: Tom Britton

Sent: den 10 mars 2020 01:46 To: Holger Rootzen

Ce: Peter Jagers; Olle Häggström; Tom Britton Subject: Re: Artikel, Iite bråttom

Attachments Covid-19-3.docx


Hej Holger, Peter och Olle

Hade ett halvtimmes samtal med chefen för modelleringsgruppen på FoHM i morse. Kändes att jag kan hjälpa dem. De hade gett upp sina avancerade simuleringar eftersom att inget scenario de prövade fick lika snabb tillväxt som i Kina där fördubblingstakten var 6-7 dagar.

Men, tar man den allra enklaste modellen med R..0=2.5 och en (deterministisk) generationstid på 5 dagar (båda värden är de aktuella skattningarna] så blir fördubblingstakten, simsalabim, 6-7 dagar

Denna information får inte spridas!! Jag vill bara beskriva att jag jobbar med dem och vill inte skapa för mycket negativ stämning.

Det jag sagt till dem är att det visst går att få till sådana modeller. Jag har även sagt flera att jag anser FOoHM borde använda sina ypperliga möjligheter att sprida info om hur man minskar risken att smittas resp

att smitta andra.

Anders har svarat, och han har säkert rätt, att det inte finns mycket evidens för att det har någon effekt, men å andra sidan finns väl inte så mycket evidens för pandemier i modern tid i västeauropa

Mer positivt är att de räknar på dimesnionering av vårdbehov och av intensivplatser, och de räknar på 196, men också 5, 15 och 2596 smittade totalt (även om de inte gått ut med det än).

Jag har skrivit om artikeln en del och kan tänka mmig att vara medförfattare med dessa ändringar. Huvudändringen är att vara mer diplomatisk genom att även påtala bra sker FoHM m fl gör, samt att jag tagit bort att Sverige bara räknar på 1.5 rpomille vilket alltså inte stämmer. Dessutom ändrade jag det inledande pedagogiska exemplet till lite lägre värden för att jag tror de är mer realistiska.

Kolla om ni tycker det ser ok ut. Jag vill gärna sova på saken innan jag ger slutgiltigt klartecken, så skicka om ni gör andra revideringar.

Vad tror ni - kommer de bli förbannade på mig? Såklart synd om de slutar lyssna på mig.

Skickar Holger in eller ska jag göra något?

God natt, Tom "