Coronaspecial: Tre månader som förändrat Sverige

Från Coronadokumenten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
datum 2020/05/02
etiketter sverige,tegnell
url https://sverigesradio.se/avsnitt/1488518
bild
youtubeid

https://www.expressen.se/nyheter/tegnell-pandemin-kan-paga-i-tva-ar-till/

Anders Tegnell ”vet inte hur pass säkert” det är att det fanns en allmän smittspridning i Sverige den 7 mars. Däremot tror han att det inte bara var Italienresenärerna som förde smittan till Sverige – eftersom det visat sig att även andra länder hade en stor smittspridning, säger han i Ekots lördagsintervju.

– När vi letar tillbaks nu, så är det inte Italienresenärerna som jag tror att vi bedömer var den stora introduktionen i Sverige, utan det var allt annat resande under sportlovet, vi hittade ju folk som kom hem med det från Storbritannien, USA och Österrike.

Statsepidemiologen menar att Folkhälsomyndighetens rekommendationer där sjuka stannar hemma, ändå har visat sig fungera, trots rapporter om symtomfri smitta.

– Hur kan man få bort tillräckligt många smittsamma för att få en utveckling i samhället som ändå är hanterbar? Att man ligger på en kurva som är hyfsat flack, att sjukvården med stora ansträngningar klarar av det hela. Då verkar den väg vi valt i Sverige faktiskt fungera. Vi får bort tillräckligt många smittsamma från samhället för att ligga kvar på en flack kurva.

https://sverigesradio.se/artikel/7465102

Men det är ännu för tidigt att konstatera att spridningen av coronaviruset i Sverige är på väg att ebba ut.

Det så kallade R-talet ligger fortsatt omkring ett, vilket betyder att varje smittad i sin tur smittar i genomsnitt en annan person.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sade i Ekots lördagsintervju att en mer tydlig minskning av antalet sjukdomsfall, och av R-talet, förhoppningsvis kan gå att se om någon vecka.

– Vi lägger nära ett, vi kan ligga lite över eller lite under för kurvorna är väldigt flacka just nu, sade han.

Men det är inte helt säkert under? För det är ju just om det ligger under ett som det faktiskt börjar minska.

– Det här varierar hela tiden. Jag tror att vi kommer ligga här och guppa upp och ned runt ettan. Det har vi redan gjort i flera veckor och vi kommer kanske ligga kvar i ytterligare någon vecka. Vi hoppas ju att det ska kunna bli lite mer tydligt att vi är på väg nedåt, sade statsepidemiolog Anders Tegnell.

https://www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-italienresenarer-var-inte-den-stora-introduktionen-i-sverige/

– Vi befinner oss på den här platån som gör att smittrycket i Stockholm och kringliggande regioner är hårt. Sjukvården har väldigt mycket. Men det inte blir inte sämre, men inte noterbart bättre heller.

På DN Debatt tidigare i veckan argumenterade fem forskare för att Sverige borde ha valt en annan strategi, där kallad ”hammaren och dansen”, som enligt dem skulle ha kunnat rädda liv under coronakrisen.

Det innebär i korthet att man redan på ett tidigt stadium inför hårdare restriktioner, för att sedan allteftersom lätta på åtgärder och prioritera omfattande testning för att snabbt kunna stoppa regionala utbrott.

Anders Tegnell kommenterar på lördagen, i en intervju med TT, debattartikeln i DN och säger då att strategin som forskarna beskriver inte är väsensskild från den strategi som nu tillämpas i Sverige. Att genomföra de åtgärder som de förordar skulle dock, enligt Tegnell, varit väldigt svårt.

– Ja, i teorin kan det låta bra, att man liksom skulle pumpbromsa sig framåt. Men i praktiken är det väldigt svårt, för många av de här sakerna vi pratar om kan man inte pumpbromsa. Det går till exempel inte att öppna och stänga skolorna med några veckors mellanrum, säger Anders Tegnell till TT.

Kan det inte vara värt det ändå, om målet är att hålla ut i väntan på vaccin och läkemedel?

– Att vänta på det med hårda nedstängningar har andra länder redan gett upp. Konsekvenserna blir alldeles för omfattande, säger Tegnell till TT.